top of page
IMG_4166_edited.jpg

Aankomende ceremonies

No upcoming events at the moment

Mayan cacao ceremonie
 

Misschien heb je al wel eens gehoord van een cacao ceremonie of is het nog helemaal nieuw voor je. Hieronder zal ik een klein stukje uitleggen over cacao en mayan cosmovision. Klik hier voor de uitleg over hoe zo'n ceremonie er uit ziet. Verder zou ik je willen aanraden om het gewoon te komen ervaren en je open te stellen voor wat zich tijdens zo'n ceremonie mag ontvouwen. 

Cacao

De cacaoplant werd door de eeuwenoude Maya’s en Azteken beschouwd als een ‘heilige boom’ en als ‘Food of the Gods’. Cacao is een plantmedicijn en een een vrouwelijke spirit met een krachtige wijze en zachte energie, die je op een hele subtiele en liefdevolle manier in staat stelt waar te nemen wat er zich in je hart afspeelt. Je kunt een heleboel positieve of minder fijne gevoelens hebben tijdens een cacao ceremonie. Daarom is het belangrijk om je open te stellen voor elke mogelijke uitkomst. Tijdens de ceremonie krijg je de ruimte om met jezelf te verbinden, contact te maken en inzichten te ontvangen.

Mayan cosmovision

Als mensen denken aan Maya's dan denken ze vaak aan oude tribes en tempels duizenden jaren geleden. Ook op dit moment zijn er nog vele Maya's die de tradities en rituelen van hun voorouders in stand houden. Mayan daykeeper en wisdomkeeper Tata Walter uit Guatamala heeft mij geleerd over mayan cosmovision en de rituelen en ceremonies rondom cacao en de spirits. 

Mayan cosmovision is de manier waarop de Maya's naar de wereld kijken en deze begrijpen. Ze geloven dat alles in de natuur en het universum met elkaar verbonden is, en dat gebeurtenissen op aarde verband houden met de kosmos en de goden. De Maya's hebben een diep respect voor de natuur en geloven dat ze moeten samenwerken met de spirituele wereld om harmonie en balans te behouden. Hun cosmovision omvat ook complexe kalenders en rituelen om de cycli van de zon, de maan en de planeten te volgen. Kortom, Mayan cosmovision draait om het begrip van de onderlinge verbondenheid van alles in het universum en het belang van het in stand houden van die harmonie. 

Hoe ziet zo'n ceremonie er ongeveer uit?

De Ceremonie

Cacao-ceremonies worden speciaal georganiseerd om de aardende en hartopenende eigenschappen van cacao te bevorderen. Het doel is om gezamenlijk de stemming te verbeteren, de vitaliteit te vergroten en het hart en intuïtie te openen, samen met andere persoonlijke spirituele intenties. Het zijn groepsactiviteiten die plaatsvinden binnen een sacred space. 

In de mayan Tzolkin (een cyclus van 260 dagen) staat elke dag in het teken van een andere spirit (nawal). Daarom is het thema van de ceremonie, afhankelijk van welke dag het is. Je vindt het thema van de ceremonie in het 'evenement' op mijn website.

De voorbereiding.

De cacao wordt opgeladen met intentie door iedereen die ermee in aanraking komt, van het oogsten tot het verwarmen, en de facilitator bereidt de cacao tot drank voor de groep met dezelfde intentie en liefde.

De meditatie.

De ceremonie vindt plaats in een cirkel om de harmonie te vergroten. Nadat je je kopje hebt ontvangen, nodig ik je uit om  om stil te worden en je te richten op jezelf en een intentie te zetten, en je wordt begeleid door een meditatie. Sommige intenties die je kunt instellen, zijn onder andere persoonlijke kracht, diepe genezing en helderheid.

Het drinken van je cacao.

Vervolgens, samen met de groep, zullen we onze cacao met intentie drinken in stilte. Je wordt aangemoedigd om aandacht te schenken aan wat er voor jou gebeurt en om aanwezig te blijven terwijl je deze ervaring deelt.

De rituelen.

Daarna zal ik een of meerdere rituelen begeleiden. Dit kan onder andere zijn: gebed en meditatie, zang en dans, ademhalingsoefeningen en mogelijk een soundbath om je frequentie te verhogen. Sommige ceremonies zullen op binnen locaties plaatsvinden en anderen op locaties in de natuur. Sommige ceremonies omvatten oefeningen voor duo's en groepen. Een cacao ceremonie is een gemeenschappelijke ervaring maar ook een persoonlijk spiritueel moment.

 

De afsluiting.

Aan het einde van deze rituelen erken je gezamenlijk de kracht van deze ervaring en is er ruimte voor het delen van jouw ervaring en verhaal. We sluiten de ceremonie gezamenlijk af. 

bottom of page